Budapesta- Surprize, surprize!

IMG-20180414-WA0044Prima mea amintire legată de Budapesta este de pe vremea când aveam în jur de 3 ani, iar tatăl meu, plecat în interes de serviciu în capitala Ungariei, urma să vină acasă şi să-mi aducă multe cadouri. Mulți ani cam asta a însemnat Budapesta pentru mine, un loc de unde se vine cu daruri,  apoi, multă vreme a fost un punct pe harta lumii şi o capitală despre care învățam la şcoală. Acum, pe lângă cele enumerate mai sus, Budapesta este un oraş care oferă turiştilor un spectacol presărat cu arhitectura, privelişti de vis, istorie, distracție, culoare şi toate acestea la superlativ.
Am ajuns în Budapesta într-o dimineață ploioasă, nu prea încurajatoare pentru un turist, condiționat de timpul care trece şi mai repede în excursii. Odată ajunsă la metrou am fost surprinsă atât de oamenii străzii care dormeau şi aveau instalate paturile pe jos, cât şi de modul în care se făcea verificarea biletelor. După ce le-am compostat în aparatele care păreau desprinse dintr-o altă epocă, pentru a putea trece mai departe, am prezentat biletele unor oameni, care țineau loc de turnicheți.
Am continuat să descopăr orasul, cu o doză de scepticism. Entuziasmul şi-a facut loc imediat ce am ieşit de la metrou, datorită arhitecturii care m-a cucerit pe loc.
Budapesta s-a ambiționat şi mi-a arătat cât este de frumoasă de cum am ajuns pe malul Dunării, lânga unul dintre cele nouă poduri, care unesc cele două zone ale oraşului, Buda de Pesta, Podul Libertații. 20180413_121905

Ne-am început excursia din Buda, la recomandările altor turisti pe care i-am întâlnit în drumul nostru. După ce am traversat Podul Libertății, statuia de pe dealul Citadelei, ce poartă numele de Statuia Libertății, ne-a ademenit să urcăm până în vârf.

Statuia Libertății Budapesta

Drumul până la statuie ne-a oferit privelişti încântătoare ale oraşului, cu Dunărea plimbându-se agale prin mijlocul cuvilizației, cu podurile care mai de care mai frumos construite, cu vapoarele pline de turişti entuziasmați.

20180413_124928.jpg
Ne-am continuat drumul spre giganticul Castel Buda, nu înainte de a admira de la înalțime un alt pod minunat, Podul Elisabeth.

Odată ajunşi la castel am avut norocul de a asista la schimbarea gărzilor de onoare, facută într-un sincron uimitor.

IMG-20180414-WA0040
Pentru că Budapesta este renumită şi pentru Funicular, deschis pentru prima dată în 1870, fiind al doilea din Europa, după cel din Lyon şi pentru că picioarele noastre simțeau deja oboseala kilometrilor parcurşi, ne-am bucurat de funicular până la baza dealului,  unde domneşte castelul.

IMG-20180414-WA0049
Următorul loc pe cate l-am vizitat, este unul plin de emoție, pe marginea Dunării, „Pantofii de pe Faleza”, unde sunt 60 de perechi de pantofi, dintr-un fier ruginit de timp, dar care păstrează amintirea atrocităților din cel De-al Doilea Război Mondial. Legenda spune că pantofii, atât pentru copii cât şi pentru adulți, au fost făcuți după cei ai unor evrei care au fost puşi să se descalțe înainte de a fi impuşcați şi aruncați în Dunăre.
Am stat acolo, pentru o vreme şi m-am gândit din nou, la cât de norocoşi suntem pentru vremurile pe care le trăim si şansele pe le avem.

IMG-20180413-WA0006
Pe malul Dunării, la doi paşi de pantofii din fier, se află Palatul Parlamentului care este la fel de frumos, atât în lumina zilei, cât şi în luminițele ce-l evidențiază pe timp de seară.

Prima zi în Budapesta s-a încheiat într-unul dintre cele mai interesante pub-uri în care am fost vreodată, pe numele lui Szlimpa Kert. Un loc care s-ar potrivi de minune undeva prin Vama Veche, colorat, compartimentat în mai multe camere, fiecare având altă cromatică şi altă băutură specifică.

20180413_231838

 

Aşa cum am mai spus, Budapesta e oraşul cu de toate, dar mai ales cu istorie, aşadar, a doua noastră zi a început cu o vizită la una dintre cele mai mari sinagoge din lume,  construită în Primul Razboi Mondial, ca lacaş de rugă pentru evrei şi folosită ca loc de tortură în cel de-al Doilea Război Mondial. Nu am avut şansa de a vizita Sinagoga în interior, pentru că sâmbăta este închisă, dar ne-am lăsat încântați de frumusețea grădinilor, privită de afară.

Ziua a continuat cu o croazieră pe Dunăre, datorită căreia am avut şansa să ajungem până la Insula Margareta, un loc perfect de recreere.

IMG-20180415-WA0036
Ne-am lăsat paşii conduşi pe străduțe ziua intreagă, ca mai apoi să încheiem vacanța cu încă o plimbare pe Dunăre,  dar de data aceasta, admirând oraşul pe timp de seară, îmbrăcat in luminițe.

20180414_222536

Ne-am luat la revedere de la frumoasa Budapesta, promițându-i că ne vom revedea într-o bună zi şi că voi duce vestea mai departe, despre cât este de minunată.

 

 

 

 

2 gânduri despre &8222;Budapesta- Surprize, surprize!&8221;

  1. Daca nu Medeea, atunci cine poate descrie un loc atat de fain? Datorita tie, sper ca in vara sa ajung si eu in Budapesta! Te imbratisez!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s