Oameni. Iubire. Toleranță.

În urmă cu 4 ani mi-am îndeplinit una dintre multele mele dorințe, am vizitat Parisul. Eu şi prietena mea, Maysa, ne-am bucurat de frumusețile oraşului timp de 5 zile. Excursia noastră a decurs cum nici nu se putea mai bine, am râs, am cântat, am vizitat, am mers zeci de kilometri la pas, am mâncat diverse bucate, am stat în ploaia torențială privind dansul luminițelor Turnului Eiffel.

De-a lungul lungul timpului am învățat că fiecare poveste, pentru a i se atribui această denumire, trebuie să cuprindă toate momentele acțiunii, aşadar şi un punct culminat. Pentru noi punctul culminant a intrat în scenă în ultima seara când, după o plimbare de neuitat, pe lângă Arcul de Triumf, în mijlocul civilizației, am fost agresate verbal de patru femei, însoțite de o bătrână care abia se mişca, din cauza alcoolului consumat şi de un domn, cu un aspect nu prea prietenos, poate din cauza bandanei de pe cap şi hainelor murdare pe care le purta. După un schimb de replici, într-o româno-franceză, amestecată cu panică maximă, am reuşit să scăpăm tefere. Fără să ştim de ce am fost atacate, ne-am adăpostit într-un restaurant, pentru a ne linişti, mai ales eu, care plângeam cu aşa o poftă încât am molipsit-o şi pe prietena mea, care la început a încercat să înfrunte situația şi să înțeleagă ce se întâmplă.
Personajele despre care vă povestesc arătau ca şi când ar fi jucat într-un film încadrat în genul horror. Femeile care ne-au atacat erau de culoare, îmbrăcate sumar şi foarte agresive. Precizarea legată de culoarea pielii nu ar fi trebuit facută în orice alt text, care ar fi prezentat situația de față, pigmentul si prezența melaninei nefiind semne ale agresivității lor, dar în contextul dat,  este important de menționat. Acel moment a declanşat în mine o teamă, o formă de rasism, pe care, după mult timp, încă o regret. Pe moment nu am realizat că avea să-mi fie teamă de oamenii de culoare, până când, într-un restaurant din Londra, la 2 ani distanță de la evenimentul din Paris, la baie, o doamnă de culoare mi-a oferit un servețel să mă şterg pe mâini (în multe restaurante din Londra, la baie, sunt persoane care te servesc cu şervețele, cremă de mâini, parfum, în schimbul a câteva lire). Am tresărit şi am făcut doi paşi în spate, deoarece am simțit că ar putea să-mi facă rău.
La 4 ani distanță, am mers în America. Înainte de plecare, am auzit că Florida este plină de mexicani (considerați „oaia neagră a Americii”) şi oameni de culoare, fiind unul dintre dezavantajele acestui stat. Dat fiind experiența traită anterior, am plecat cu o urmă de scepticism, deşi întotdeauna am luptat cu prejudecățile, cultivând toleranța.
Odată ajunsă la cazare, eu şi colega mea, Diana, am fost întâmpinate de Pedro şi Angi, un cuplu, de origine mexicană, stabilit în America de mulți ani. Aceşti doi oameni, îndrăgostiți de viața lor simplă şi unul de celălalt, ca doi adolescenți, au fost cei mai ospitalieri oameni din câți am întâlnit până atunci, ajutându-ne chiar şi atunci când nu îndrăzneam să le cerem asta.
Următorul şoc, pe care l-am avut a fost când le-am cunoscut pe cele trei minunate fete de culoare, originare din Jamaica, Lorna, Melicia si Marcia. Ele au fost pentru mine un fel de îngerii lui Charlie încă de la începutul prieteniei noastre. Nu au ratat nicio clipă în a-mi arăta dorința lor de a-mi fi alături ori de cate ori aveam nevoie şi toate acestea, incredibil, fără a aştepta ceva în schimb.
Pe parcursul celor 4 luni, mi-am făcut atât de mulți prieteni din Mexic şi Jamaica încât viața mea acolo, ar fi fost diferită fără ei şi cu siguranță, America ar fi mai tristă şi mai săracă fără să aibă oameni ca cei pe care i-am cunoscut.

P. S: „The only thing we all have common is being human”. FB_IMG_1520197986102

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s