San Francisco, oraş al contrastelor.

Îmi place să povestesc despre lucrurile pe care le-am văzut şi mă bucur să ştiu că, prin ceea ce scriu, reuşesc să-i teleportez, pentru câteva minute, pe cei care citesc, prin locurile pe care eu le-am colindat.
Deşi fiecare loc are farmecul lui, îmi rămân în minte, mult mai bine, locurile pline de contraste, de paradoxuri.
Timp de o săptămână am vizitat coasta de vest a Americii, începând cu opulentul Las Vegas, magica Santa Monica, o perlă a Californiei, apoi Oraşul Îngerilor (Los Angeles), iar ultimul pe listă a fost San Francisco, pe care l-am ales ca subiect.
Fiecare dintre oraşele de mai sus a fost pentru mine o bucurie, un vis împlinit, dar San  Francisco a fost oraşul care a trezit în mine un amalgan de sentimente contradictorii. E un oraş cu două fețe (a se lua sensul propriu), care te lasă fără cuvinte.
San Francisco ne-a întâmpinat cum nu se putea mai frumos, ca o adevarată gazdă, cu un pod imens (Oakland Bay Bridge), care nu este celebrul Golden Gate, dar îl egalează în grandoare, cu un port plin de ambarcațiuni care mai de care mai sofisticate, cu avioane care se învârteau în aer, participând la un show aerian. Pe lângă toate aceste artifiicii, oferite de oraş, în dreapta noastră stătea sumbră şi misterioasă insula, pe care se află celebra închisoare Alcatraz.
După ce ne-am cazat, am hotărât să mergem să explorăm oraşul. Primul obiectiv a fost Union Square, în care, mare ne-a fost surprinderea când am văzut lângă steagul Americii şi al statului California, steagul României. Unul dintre colegi a întrebat un domn care este motivul, pentru care steagul se află acolo, dar răspunsul nu prea ne-a lămurit, ținând cont că domnul în cauză credea cu desăvârşire că steagul aparține Armeniei.
Dat fiind faptul că am auzit numai laude despre China Town, l-am vizitat încă din prima seară. China Town îți dă reala impresie că eşti în China, datorită arhitecturii clădirilor, magazinelor pline de kimonouri, pisicuțelor care iți fac cu mâna, dar şi datorită restaurantelor cu mâncăruri care îți îmbată simțurile.
Vizita în China Town s-a terminat când deja se înnoptase, aşadar la întoarcere spre hotel, oraşul a început să se transforme, să-şi arate cea de-a doua față.

Un real şoc a fost când am văzut oraşul plin de oameni ai străzilor, iar când zic asta, vreau să se înțeleagă, sute de oameni fără adapost erau pe străzile din San Francisco. Unii dintre ei erau într-o stare de agonie, alții dormeau pe jos, alții işi făceau nevoile pe stradă, iar cel mai dureros este că mulți dintre ei işi injectau droguri în vene. Tabloul rupt dintr-un film de groază a fost complet, deoarece doi şobolani se plimbau, ca-n propriul regat, printre oameni.
A doua zi, San Francisco ne-a surprins din nou, prin frumusețe, de data aceasta. Am făcut un tur cu autobuzul care ne-a plimbat prin imensul Cartier Chinezesc, prin cartierul Mica Italie şi nu în ultimul rând pe giganticul Golden Bridge. După ce am facut zeci de fotografii, am mers la Pier 39, o zonă populată de turişti, marinari în uniforme, care mai de care mai frumoase, de multă muzică şi voie bună. După ce ne-am înfruptat cu bucate alese, am luat vaporul care, ne-a dus în jurul insulei Alcatraz, am trecut pe sub frumosul Golden Gate, care ne-a impresionat la fiecare întâlnire.

Ne-am întors pe uscat, unde am fost întâmpinați de zeci de lei de mare, ce se odihneau pe un ponton şi se lăsau admirați de turişti.
Admirația mea pentru San Francisco, s-a transformat în dragoste, după ce am urcat până la Coit Tower, 300 de scări, pentru a vedea oraşul de sus, loc care iți taie respirația, din două motive, oboseală şi încântare, cel din urmă sentiment, născut datorită priveliştii de neuitat. După ce ne-am liniştit, am avut parte de o coborâre, urmată de o altă urcare, de data aceasta, pe o stradă incredibil de abruptă. Drumul până în vârf nu a fost uşor, fiind deja obosiți, dar spectacolul oferit de apus şi de frumusețea oraşului ne-a mulțumit pe deplin.
Răsplata pentru scările şi pantele urcate, a venit cu adevărat când am ajuns la Fabrica de Ciocolată „Ghirardelli”, o reală bucurie pentru orice suflet, iubitor sau nu de dulce. Magazinul fabricii se întindea pe o suprafață imensă, iar înăuntru găseai o varietate de sortimente, arome de ciocolată, care iți amețeau de plăcere papilele gustative.
Cu fericirea tipică copiilor multumiți, după o porție zdravănă de ciocolată, ziua s-a încheiat magic, cu o plimbare spre hotel, în faimosul tramvai pe cablu, care a fost o  aventură plină de gălăgie şi entuziasm.

IMG-20171022-WA0023

2 gânduri despre &8222;San Francisco, oraş al contrastelor.&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s