One love, one life!

Declar pe propria răspundere şi nesilită de nimeni că iubesc să călătoresc, să descopăr locuri noi, oameni, culturi, obiceiuri, mâncăruri. Am un întreg ritual în planificarea călătoriilor, îmi place să mă imaginez în diferite locuri de pe Pământ, să studiez harta, să mă gândesc la următoarea destinație ce trebuie atinsă, să fac un itinerariu, luând în calcul bugetul diponibil şi timpul liber. Interesant este că m-am închipuit de-a lungul timpului în nenumărate locuri, dar niciodată în țara pe care tocmai am vizitat-o, Jamaica!
Țara lui Bob Marley, a rastafarianismului, a muzicii, a culorilor, a aromelor de cocos, a plajelor de vis, a apei turcoaz, a traficului nebun, a gălăgiei, a petrecerii, a caselor colorate, a părului împletit în fel şi fel de chipuri, m-a întâmpinat cu marea cea albastra de o parte şi dealurile verzi pe cealalta parte.
Prima experiență odată ajunsă în aeroportul din Montego Bay, nu fost una placută, fiind obligată să plătesc 100 de dolari, pentru a primi viza, în condițiile în care cei ce dețin viza pentru USA, nu au nevoie de viză specială pentru Jamaica, conform site-ului MAE (Ministerul Apărării de Externe)
Dar pentru ca parcursesem mulți paşi pentru a fi aici, nimic nu putea să mă oprească, nici măcar lipsa unei sute de dolari din buget.
Am plecat din Montego Bay spre Ochos Rios, o stațiune pe care aveam să o găsesc nemaipomenită, datorită autenticității oamenilor. Până să ajung la destinația finală, drumul a fost minunat,  marea albastră fiindu-mi partener de drum, oamenii care vindeau nucă de cocos erau la tot pasul, copiii îmbrăcați în uniforme kaki plecau de la şcoală, căsuțe care mai de care mai colorate se iveau şi muzica răsuna de peste tot.
Deşi drumul a fost unul tare plăcut, a trebuit să mă obişnuiesc cu ideea că se circulă în sens invers, că maşina are volanul pe dreapta, iar disciplina în trafic lipseşte cu desăvârsire. Nu de puține ori am simțit nevoia să atenționez şoferul că o maşina are să intre în noi.
După ce am ajuns în Ochos Rios, am mers la plajă, una neobişnuită de altfel, unde stâncile țin locul nisipului, unde apa este cristalină, copacii sunt ca nişte leagăne şi unde am vazut prima cascadă care se varsa direct in mare, neştiind că va urma să văd una care avea să mă lase fara suflare, în viitorul apropiat.
În următoarele zile am explorat zona, am văzut cele mai frumoase plaje, am băut suc direct din nucile de cocos şi am mâncat tot felul de fructe exotice.
Cascada despre care am menționat şi care poartă numele de Dunn’s River Fall, a fost o reală surpriză şi fericire pentru mine. Pentru a descrie locul, cuvintele sunt de prisos, dar trebuie precizat că este unul dintre cele mai vizitate locuri din Jamaica, iar turiştii au şansa să facă un traseu pe stâncile cascadei, până ajung în vârf, unii susținuți de un ghid turistic, alții pe cont propriu. La bazele acestei feerii, numită cascadă, se află o plaja ce seamăna cu cele pe care le-am vazut doar în folderul cu wallpapers al calculatorului.
Fiind în țara lui Bob Marley, nu am putut rata locul unde s-a născut, unde a copilărit şi unde a compus o parte din muzica pe care am dansat nopți la rând în adolescență! Casa artistului se află în localitatea Nine Mile, care vă pot spune ca nu este în alta parte, decât la capătul Pământului şi pentru a ajunge la acest capăt trebuie să te rogi să ajungi cu bine. Deşi sună tragic, acesta este adevărul, dat fiind faptul ca tot traseul este format doar din serpentine, eşti într-o continuă urcare, abia zăreşti țipenie de om, iar pe zeci de kilometri se circulă doar pe o singură bandă, disponibilă atât pentru cei care urcă, cât şi pentru cei care coboară. Singura şansă, să eviți un impact cu cei care coboară, este să te faci anunțat prin a claxona ca un nebun, tot drumul. Există şi o parte bună în tot acest rau, peisajul care te mai face să uiți din când în când că te îndrepți spre nicăieri, aparent.
Când simțeam că deja îmi pierd speranța, am ajuns în Nine Mile, un sătuc colorat, plin de enoriaşi care aşteaptă turişti, poate, poate reuşesc să scoată vreun bănuț de pe urma lor. Spun asta, pentru ca am avut neplăcuta surpriză să fim întâmpinați de un domn, foarte „amabil” de altfel, care ne-a invitat să vedem plantația de marijuana ce a aparținut artistului. Am mers într-o grădina, ne-a arătat câteva plante, ca la sfârşit, însemnând dupa 5 minute, să ne spună că avem de plătit 50 de dolari. De voie, de nevoie, i-am dat 35 de dolari. Apoi ne-am îndreptat spre locul care, într-adevăr, a meritat drumul până aici, casa lui Bob Marley. Un loc plin de magie, în care se simte prezența artistului, poate şi pentru că trupul lui este păstrat aici. Un tip tare amuzant, care ne-a fost ghid, ne-a povestit câteva secrete despre viața artistului, ne-a arătat unde au apărut pe lume frumoasele cântece raggae şi locul unde artistul se odihneşte pentru vecie. După ce am vizitat casa, am plecat repejor către Ochos Rios, că se lăsa noaptea, iar Nine Mile este ultimul loc din lume unde ai vrea să vezi apusul şi să-ți petreci noaptea.
Multe ar mai fi poveştile despre Jamaica, dar una care merită să închidă lunga aventura este despre o tradiție la care am fost martor.  Am fost invitată să iau parte la o petrecere organizată pentru cineva care a murit. Uimită, am pus un milion de întrebări, de ce, cum este posibil şi mare mi-a fost surprinderea când mi s-a explicat că în a 9-a zi de la înmormântare, se ține o mare petrecere în amintirea răposatului. Deşi nu mă aşteptam să zic asta, a fost o atmosferă frumoasă, datorită cadrului natural, pe un deal, cu un cer senin, acoperit de stele, cu o tânără cântând muzică raggae, îmbinată cu muzică Gospel, cu oamenii care dansau şi se îmbrățişau.

IMG-20170920-WA0027

2 gânduri despre &8222;One love, one life!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s